HAŞERELER VE DİĞER ZARARLILAR :

ORYANTAL HAMAMBÖCEĞİ ( BLATTA ORİENTALİS ) (KARA FATMA)
Oryantal hamam böceği (kara fatma) oval biçimli, parlak siyah ve çok koyu kahverengindedir. Oryantal hamam böceği 25-30 mm. boyundadır. Oryantal hamamböceğinin anavatanı Asya olup buradan tüm dünyaya yayılmıştır.
Oryantal hamam böceği (kara fatma) her türlü gıda ve organik maddeyi yeme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda her türlü pisliği, mikrobu taşırlar ve bulaştırırlar. Oryantal hamam böceği (kara fatma) özellikle evlerde ilk yerleşeceği mekanlar mutfak ve banyolardır. Karanlığı çok severler ve bu nedenle de geceleri ortaya çıkarlar. Oryantal hamam böceği (kara fatma) bilinçsizce yapılan amatör mücadelede yöntemlerinde ilaçlara karşı çok çabuk direnç kazanır. Aynı zamanda oryantal hamam böceği (kara fatma) gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, astım vs gibi hastalıkların mikroplarını taşır ve bulaştırır.
.png)
KARINCA İLAÇLAMA (HYMENOPTERA FORMİCİDAE)
Sosyal yaşayan, yapıları ve görevleri ile farklı sınıflardan topluluk oluştururlar. Bazıları 15-20 yıl yaşamaktadırlar. Erkekler; işçi ve kraliçeden belirgin olarak ince yapılı olmaları ile ayrılır. Kraliçe ilk yumurtalarını martta bırakmaya başlar ve ilk yumurtadan kanatlı eşeysel bireyler oluşur. Eylülde yumurta bırakma durur. Yazın dış mekanlarda yuva yapmayı tercih ederler. Kimyasal olarak; halk sağlığı alanında kullanılan Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı insektisitlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Karınca ilaçlama önemlidir. Karınca ilaçlama dikkatle yapılmalıdır.
.png)
KARA SİNEK - KARASİNEK
Bu zararlılar ev sineği olarak bilinirler. Çöpler ve çürümekte olan organik atıklarla beslenirler ağız yapıları sokma-ısırma niteliği taşımadığı için yalayıcı-emici özellikte gelişmiştir. Vücutları aracılığı ile binlerce hatta milyonlarca zararlı madde ve mikroorganizmayı insanların yiyecek içeceklerine bulaştırmak suretiyle birçok hastalığın taşınmasında önemli rol oynarlar. Kara sinek ilaçlama önemlidir. Kara sinek ilaçlama değişik yöntemlerle yapılabilir.
.png)
SİVRİ SİNEK - SİVRİSİNEK
Bu cinsler sarı hummat, deng ve ansefalit hastalıklarının taşıyıcılarıdır. İstirahat halindeyken gövdeleri dinlenme düzeyine paralel, hortumları eğik durumdadır. Ayrıca dişilerinde kuyruk duyargası bulunur. Yumurtalarını yağmur birikimlerine veya tuzlu su içeren bataklıklara bırakırlar. Bu yumurtalar diğer cinslere göre kuruluğa uzun süre dayanırlar. Bu cinslerin yaşam siklusları (sivrisinek) ortalama 10 gündür. Sivrisinek önemli hastalıklara neden olmaktadır. Bu yüzden sivri sinek ilaçlama yapılması önem arz etmektedir. Sivrisinekler insanlar da en çok sıtma denilen hastalığa neden olduğu, halk arasında bilinmektedir. Sivri sinek ilaçlama da dikkat edilmesi gereken en önemli olay ilaçlama yapan kişinin sivrisinek ilacını püskürtürken solunum yollarından uzak tutmasıdır. Sinek ilaçlamasına çok dikkat edilmelidir. Sivri sinek ilaçlama yaparken maske takılması sağlık açısından son derece önemlidir. Sivrisinek ilaçlama da eğer kapalı yerlerde yapılacaksa ilaçlama etkisi hemen geçmemesi için bir müddet kapalı tutulmalıdır.
.png)
TATARCIK SİNEĞİ
Tatarcık çift kanatlılar takımının phlebotamidae (tatarcık) ailesindendirler. Tatarcık Akdeniz ikliminde bol miktarda bulunurlar sadece dişi cinslerinin kan emdiği bu sineklerin erişkinleri sivrisineği andırır. Tatarcık çoğunlukla gündüzleri kuytu yerlerde saklanarak geceleri ortaya çıkarlar ve aynı zamanda soktukları yerlerde şiddetli ağrı, kızarma ve kaşıntıya neden olurlar. Tatarcıkların dişileri genelde bir kez yumurtlar ve ölürler ancak bu evrimi birkaç kez yenileyeni de vardır.
Şark çıbanı, kala-azar ve tatarcık humması gibi hastalıkların insanlara taşınmasında aktif rol oynarlar. Tatarcık ilaçlaması bulundukları yerlerde yapılmalıdır. Tatarcık ilaçlama yaparken bilir kişilere bırakılması en iyi sonucu vermektedir.
.png)
TAHTA KURUSU - TAHTAKURUSU
Heteroptera (yarım kanatlılar) takımının tahta kurusu ve tahta kuruları cimicidae ailesindendirler. Tahta kurusu yaklaşık 75 değişik türleri olmasına rağmen bizi en çok ilgilendiren "cimex Lectularius" türüdür. İnsan, memeli hayvan ve kuşların kanlarını emerek beslendiği bilinmektedir .tahtakurusu erişkinleri 4-5 mm. Uzunluğunda,yassı oval ve kızıl kahverengindedirler.
Tahta kurusu çok itici bir koku salgılar ve tahta kurularının emdikleri kanı sindirebilmeleri günlerce sürebilir ve bir kez beslenen tahtakurusu gerektiğinde bir yıl hatta daha fazla beslenmeden yaşayabilirler. Tahta kurusu ısırdıkları yerde kızarıklık, kabartı ve çok kaşıntıya neden olarak rahatsız edicidir. Tahta kurusu genelde bulaşıcı hastalık vektörü değildir.
.png)
BİT
Phthiraptera takımından yaklaşık 3.300 değişik türü olan, küçük, kanatsız, yassı ve renkleri kirli beyazdan-siyaha varan asalaktır. Çin de insan bitinin de bulunduğu Anoplura alt takımı üyeleri emicidirler ve sadece memelileri seçen bu alt takıma "gerçek bitler" de denilmektedir. İnsan vücut bitlerinin dışında tüm bitler, hayat evrelerinin tamamını konakladıkları canlının vücudunda geçirirler. Sadece vücut biti giysi kıvrımlarında barınır. Dişi bit sirke denilen yumurtalarını, tek tek veya topaklar halinde saç, tüy ve kıl diplerine bırakırlar. Tek bir dişi bit iki ay içerisinde 5000 yumurta bırakabilir. Bitler genellikle bulunduğu ortamı değiştirmezler. Özellikle evcil hayvanlarda aşırı çoğalmaları halinde hayvanın derisini tahriş ederek yaraların açılmasına ve sekonder enfeksiyonlara neden olurlar. Vücut üzerinde yaşadığı bölgeye göre de değişik
isimler alır bit ilaçlaması mutlaka güvenilir bit ilaçlamalarıyla yapılmalıdır. Bit ilaçlaması yapılırken dikkatli olunmalıdır. Bit ilaçlaması sırasında deriyle mümkün olduğu kadar temastan kaçınılmalıdır ve bit ilaçlaması yapıldıktan kısa bir süre sonra bit olan yerlerde bitlerin kalmadığı görülecektir.
İnsanlarda en çok görülen bit türü Pediculus humanus'tur. Vücut üzerinde yaşadığı bölgeye göre de değişik isimler alır. Bitlenme, şiddetli kaşıntı sonucu açılan yaralarda seconder enfeksiyonlara,özellikle çocuklarda impedigo denilen iltihaplı deri hastalığına yol açar. Bitler neden olan mikroorganizmalarında taşıyıcısıdırlar.
.png)
PİRE
Özellikleri: Boy: 2-4 mm. Renk: Kızılımsı kahverengi yassı yapıları sayesinde hayvanların tüyleri arasında kolayca hareket ederler. Evlerde rastlanan pireler en çok kedi ve köpeklerle taşınanlardır. Bir kez iç alana girdiklerinde hızla çoğalırlar.
Siyah kahverenkli, 2 - 4 mm boyunda katlı yapılı altı bacaklı olup vücudunda ve bacaklarında kılları bulunur. Sıçrayan yapıdadır, dikey 20 cm, yatay 40 cm zıplarlar. Hayvan, insan, toz ve kuş piresi şeklinde türleri vardır. Çok çabuk popülasyon yaratır, haftada 2,000 yavruya ulaşabilir. Pireler yumurtalarını toz, toprak içine ve zeminlere dağınık vaziyette bırakır. Uygun ısıda 8 -10 günde evrimleşerek pire olur, ısı yeterli değilse
80-90 güne kadar uzar. Yumurtlamak için kan emerler bu sebeple canlıya ve insana hemen anında hücum ederler canlı üstüne çıktığı için evlere kolay taşınır, geceleri uyutmaz ısırır, ciltte noktacıklar halinde ısırık izleri çamaşırda kahverengi pisliğinin lekeleri gözlemlenebilir. Pireler en çok hayvanların dinlenme alanlarında görülür ve ürerler. Tifüs ve Veba hastalığı bulaştırırlar.
Davranışları: Dişi pire günde 18 yumurta bırakabilir. Bir köpek üzerindeki 20 pire, günde 360 yani haftada 2000 yumurta bırakabilirler. Uygulama yapıldıktan sonra hiç görülmemeleri iki hafta alır. Bunun nedeni, pupa pirelerin kimyasallardan etkilenmemeleri ve ancak kozalarından çıktıktan sonra ölmeleridir. Uygulama sonrası vakum yapılması, yetişkin pireleri kozalarından çıkmaya zorladığından dolayı bu süreci hızlandırmaktadır.
Yaşam Alanları: Pireler hayvanların üzerinde yaşayan parazitlerdir. Yumurta üretebilmek için de bu hayvanların kanlarını emmeleri gerekmektedir. Yumurtlama ve kan emme eylemlerini genelde hayvan uyurken gerçekleştirirler. Pirelerin evcil hayvanlara bulaşması bunların dış alanda bulunmalarıyla olabilmektedir.
Mücadele İpuçları: Ürediği ortamı tespit edip ilaçlamak, kedi ve köpek gibi hayvanları da ilaçlayıp temizlemek gerekir. İlaçlar pupa döneminde etkili olmadığı için ilaçlamadan sonra 15 gün kadar ara sıra pire görülmesi doğaldır. Daha sonra onlarda kaybolur, bazen tekrar ilaçlama gerekebilir.Kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .
Dört basamaklı ve her biri Berfin İlaçlama gibi profesyonel bir firma tarafından gerçekleştirilmesi daha doğru olacak bir uygulama yöntemi ile mücadele edilir:
Uygulamaya hazırlık
Hayvanlara uygulama yapılması
İç alanlara uygulama yapılması
Dış alanlara uygulama yapılması pire istilasına sebep olan ev hayvanlarını pirelerden koruyan ürünlerin kullanılması ana önlem olacaktır.
Bu tür böceklerle mücadelede profesyonel firmaya müracaat etmek, hem zaman kaybını, hem de daha ekonomik olarak sorundan kurtulmanızı sağlar.
.png)
KENE
Kene 3mm kadar kırmızı kahverenginde yassı, oval bir parazittir. Kene kan emerek büyür.Keneler köpek dışında hayvanlarla insanlara da yapışıp kan emerler. Dışarıda kene çimenlerde, çalılıklarda ve hayvan barınma yerlerinde bulunurlar ve buradan geçen hayvanlara yapışırlar. Kene hayvanlar vasıtası ile evlerin içine kadar gelir. Ev içinde bir dişi kene, çatlağa, yarığa yumurta bırakırsa bir kene, hafta içerisinde yüzlerce kene oluşur.
Kenelerin Kontrol Önlemleri: Kenelerin evin içinde ve dışında kontrolü zahmetlidir. Kene ile mücadelenin tekrarlanması gerekebilir. Bunun için
profesyonel bir servise ihtiyaç duyulur. Kene zararlı böcekler kategorisine girer. Kenenin kan emici bir özelliği olup hastalık yapar. Kenelerin bulundukları yerlerin ilaçlama yapılması gerekmektedir.Kene ilaçlama yaparken mümkün olduğu kadar fiziksel temastan kaçınılmalıdır. Kene ilaçlamayı bilir kişinin yapması daha iyi olur.
.png)
YABAN ARISI
Yaban arısı ısırmaları insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olarak zarar verir. Yaban arısı ağaç dallarında aralarında veya yer altına yuva yapar. Yaban arısıyla kimyasal mücadelede yuvaları direk ilaçlanır, ilaçlamanın yaban arılarının içeride bulunduğu zaman yapılması çok önemlidir.
Yaban arısı sokmalarında sağlık ocakları veya buz tedavisiyle giderilebilir. Arı ilaçlaması yapılırken çevrede başkalarının bulunmamasında fayda vardır. Arılar sinirlenip daha da saldırganlaşabilirler. Bu yüzden arı ilaçlama yaparken hem maske takılmalı hem de tek olunması gerekmektedir. Arı ilaçlaması bilir kişiler tarafından yapılmalıdır.
.png)
ÇİYAN - ÇIYAN
Çiyan 3-10 cm arası büyüklükte 2-8 mm eninde yassı gövdesinde 17 çift anteni bulunan zehirli bir haşeredir çiyan. Çiyan geceleri böcek ve solucanlar ile beslenirler ve çiyanlar insanlara saldırmazlar. Çiyan, terlik ve ayakkabı giyerken veya çıplak ayakla dolaşırken sokabilir. Bunun için çiyanlara dikkat edilmelidir. Çıyan görülen yerlerde mutlaka çiyan ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama yapılırken çiyan olmayabilir ama yine de ilaçlama yapılması iyi sonuçlar verebilir. Çiyan dan korunmak için çiyanın bulunduğu yerler mutlaka bilir kişilerce yapılmalıdır.
.png)
ÖRÜMCEK
Örümcek ev içinde göz zevkini bozan ağlar örer, örümcek ağları türlere göre değişir. Kara dul örümceği zehirli bir örümcek türüdür. Örümcek ağları sürekli temizlenmeli, ayrıca mayıs ayında yapılacak ilaçlama önemli ölçüde önlenir. Örümcekler kuytu yerleri severler aynı zamanda örümcekler perde aralarında, serin yerlerde yuvalanırlar. Örümcek ilaçlaması yapılırken dikkat edilmelidir.
.png)
AKREP
Akrepler kıskaçları ve uzun kuyrukları ile kolaylıkla tanınabilirler akrepler kızdırıldığı zaman zehirli iğnelerini insanlara sokarlar ve akrep çoğunlukla karnivordur, pek azı bitki öz suyu ile beslenirler. Akreplerin bazılarının bir yıl kadar açlığa dayandıkları tespit edilmiştir ayrıca akreplerin vücutları oransal olarak yassı yapıda olup dar aralıklardan geçebilirler. Pestisitlerin akreplerin sakladığı klozetler, boru giriş yerleri, tavan araları, bodrum katları gibi yerler, dışarıda taş yığınları ve odunluklar ilaçlanmalıdır fakat akrep ilaçlaması uzman kişiler tarafından yapılmalıdır ve akrep ilaçlama yapılırken dikkat edilmelidir.
.png)
AKAR - MİTE
Biyolojisi: İnsan hayvan ve bitki gibi canlıların yaşadığı ortamda canlı artık ve döküntüleriyle beslenen, gözle görülmeyen başı, gövdesi, bacakları ve birçok türü olan canlılardır. Özellikle tozlu bakımsız evlerde tavuk, güvercin ve farelerde, bazen de suda ve otluk alanlarda çok yaşarlar.
"Alerjik reaksiyonlara neden olurlar, özellikle astımı ve alerjisi olanlar dikkat etmelidir."
Kontrol Önlemleri: Ev içinin ve eşyaların ilaçlanması, evde tozların sık sık alınması ve evin dikkatli temizlenmesi gibi tedbirler alınmalıdır. Akar-mite ile mücadelede ilaçlama önemlidir.
.png)
UYUZ BÖCEĞİ
Biyolojisi: Uyuz böceği insanın derisi içine girerek tüneller halinde (2 mm-3 cm uzunlukta) yerleşip üreyen, devamlı deride tünel açan, kabarcıklar, delikler ve yaralar meydana getiren bir parazittir. Uyuz böceği kıl diplerinde iltihaplı dermatit de yaparlar. Böcek yassı, oval, kitinle örtülü ve kirli sarı renklidir. Kısa, kalın ve kıllı bacakları vardır. 0.4 mm boyunda ve 0.3 mm enindedir. Deri altına yumurtlayarak ürer. Yumurtlamadan iki hafta sonra hastalığın başlaması vücutta genellikle parmak araları, bilek ve dirseklerin iç kısmı, koltukaltı, karın ile bacakları sarması ile olur. Deride kazdığı tünellerin üzerinde içi su ve parazit dolu kabarcıklar oluşur. Özellikle geceleri artan şiddetli alerjik kaşıntılar oluşur, buna uyuz hastalığı denir. Uyuz insanlardan el sıkma ile, kullandığı eşyalar ve bir arada yaşama ile bulaşır. Özellikle okul, yurt kışla gibi toplu yaşam yerleri en kolay bulaşma ortamıdır. Bilgisiz ve fakir ortamda daha çok görülür.
"Uyuz böceği kedi, köpek gibi memeli hayvanlarda da hastalık yapar. Hububatla da geçen cinsi vardır. Deride geceleri kaşıntı, kabarcıklar varsa "Acilen Doktora gidilmelidir."
.png)
GÜVE
Kelebeğin vücudu ve kanatları homojen olarak parlak altın renginde ve kanat açıklığı 13 mm'dir. Güveler elbiselerin yaka altı, dikiş araları, koltuk altı vb. yerlerde bulunur ve ağların varlığı ile içerisinde güve olduğu anlaşılmaktadır.
Larva dönemi 30-35 günde tamamlanır ve pupa dönemi yazın 8-10 gün, kışın 21-28 gün sürer. Aynı zamanda ısıtılan binalarda yılda 3-4 döl, ısıtılmayanlarda 1 döl verirler. Güve ilaçlama önemlidir.
.png)
KULAĞA KAÇAN
Kulağa kaçan genelde nemli ve yağmurlu zamanlarda evlere akın ederler. Kulağa kaçan bilinenin aksine zararsızdır ve ev duvarlarındaki çatlak ve yarıklardan yürüme yollarından, garajdan,etraftaki sarmaşık tipi bitkilerden içeri girmektedir.Taş yığınları gibi rutubet oluşturacak alanlara ilaçlama yapılmalıdır.
.png)
TESPİH BÖCEĞİ - TESBİH BÖCEĞİ
Tespih böcekleri bodrumlarda ağaç kabukları altında rutubetli yerlerde yaşarlar.
Tespih böceği mahzen ve bodrum gibi yerleri sever aynı zamana da tespih böceği saksı bitkilerine zarar verirler.
.png)
GÜMÜŞ BÖCEĞİ - GÜMÜŞÇÜN
Vücut uzunluğu 7-10 mm'dir. Erginin üst kısmı gümüş renkte pulcuklarla kaplıdır. Yumurtadan yeni çıkmış yavrular beyaz renktedirler hayat devresi bir yılda tamamlanır, erginler 2-3 yıl yaşar. Pamuk, naylon, kitap ciltleri, duvar kağıtları, nişastalı materyallerle beslenirler kağıt materyal bulunan odalar özellikle ilaçlanmalıdır
.png)
KIRK AYAK - KIRKAYAK
Kırkayak 5 cm den daha küçüktür. Kırkayaklar siyah veya kahverengindedirler. Kırkayaklar genelde yaprak döküntüleri gibi alanlarda buldukları ölü organik maddelerle gıda gereksinimlerini karşılarlar. Kırkayak böceğinin vücudunun her segmentinde iki çift ayağı bulunmaktadır. Kırkayak dış alanlarda daha çok görülür. Genellikle iç alanlarda kırkayaklara pek rastlanmaz. Kırkayaklar rutubetli ortamları daha çok severler kırkayak, rutubetsiz ortamlarda yaşayamaz, rutubetsiz alanlarda kısa süre sonra ölürler. Rutubetin olduğu iç alanlarda yaşayabilirler. Kırkayaklar rutubetli ortamlarda binlerce sayıda çoğalabilirler.
Kırkayaklar iç kısımlarda bodrumlarda, katlarda, ya da evlerin balkon kısımlarında yaşarlar. Bina dışında ise kırk ayak yapraklı yerlerde veya rutubetli alanlarda yaşarlar. Çimenliklerde de kırkayaklara çok rastlanır ve kırkayak ilaçlaması yapılırken daha çok bulunduğu yerler veya kırkayakların yuvaları ilaçlama yapılmalıdır. Böylece yapılacak kırkayak ilaçlama etkisini göstersin.
.png)
SALYANGOZ
Salyangoz yumuşakçalardandır. Salyangoz kabuklu kara hayvanlarıdır. Salyangoz bütün çevrelerde görülebilirler.
Salyangozlar daha çok nemli alanlarda bulunurlar. Salyangozlar daha çok yağışın bol olduğu alanlarda ve sonbahar aylarında sürekli olduğu yerlerde görülürler. Salyangoz sıcak havalarda kurur. Salyangoz geçtiği yerlerde iz bırakan bir sıvı üretir. Salyangozlar çoğunlukla otçuldurlar. Ama salyangozların bazıları etçilde olabilir. Salyangoz en çok yağmur yağdığında ortaya çıkar.
Sularda ve nemli çayırlarda yaşayan, değişik ebat ve şekillerde çok değişik türleri vardır. Kabuklu bir türdür. Gezdikleri yerlere sıvılarını bulaştırır. Bitkileri yiyerek yaşamları sürdürürler. Bahçe ve çimenlik alanlarda özel yem şeklinde hazırlanmış mollusisit grubu ilaçları atmak sureti ile kolayca mücadele etmek mümkündür.
AĞAÇ KURDU - TAHTA KURDU - MOBİLYA BÖCEĞİ
Ağaç kurdu (tahta kurdu) genellikle eski tahta eşyalar, kapı, parke ve mobilyaların içlerinde yaşarlar. Ağaç kurtları delikler açarak bu kısımlara yerleşirler. Ağaç kurtlarının (tahta kurdu) kemirdikleri ağaçların tozları dışarıya dökülür ve ağaç kurtları yuvalanırken sesleri geceleri duyulabilir. Ağaç kurtları toplu iğne büyüklüğündedirler. Ağaç kurtları (tahta kurtları) genellikle kahverengindirler.
Ağaç kurtları daha çok mobilyaların iç kısımlarında yuvalanırlar. Ağaç kurtlarının (tahta kurdu) kemirdikleri ağaçların tozları yere dökülür. Ölen ağaç kurtları mobilyaların altına düşer. Ağaç kurdu ilaçlaması profesyonellik gerektirir. Bireysel mücadelelerle tahta kurdu sorunu çözülemez.
.png)
.png)
KALORİFER BÖCEĞİ
Kalorifer böcekleri her yerde yaşayabilirler. Kalorifer böceği için yaşamaya ve üremeye en uygun yerler sıcak ortamlardır. Sıcak ortamlarda kalorifer böcekleri hızla ürerler. Kalorifer böceği evlerimizde her yerde görülebilirler. Evlerde ilk yerleşeceği yer mutfak ve banyolardır. Çok pistirler ve her şeyi yerler. Her pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırırlar. Gıda, su ve sıcağa ihtiyacından dolayı insan olan her yerde aktiftir. Hemen hemen bütün zamanını yuvalarında, delik ve çatlaklarda saklanarak geçirirler, karanlığı sever ve geceleri aktiftirler, çok dayanıklıdırlar, bilinçsiz yapılan amatör mücadelelerde ilaçlara çok çabuk direnç kazanırlar. Genellikle geceleri aktif olan kalorifer böcekleri ışığa karşı hassastırlar. Bir binada 10 kat birden bir gecede dolaşabilirler. Kalorifer böcekleri, yaklaşık bir gecede 4,5 km yol kat edebilirler. Bütün insanların ve diğer canlıların yediği ve yemediği her şeyi yerler, kağıda kadar. Genelde toplu koloniler halinde yaşarlar, 15 ay kadar ömrü vardır. Nemli, sıcak ve pis yerleri severler kanalizasyon, kazan dairesi, depo, bodrum, toprak altı galerileri ambalaj içleri gibi yerleri istila ederler. Genelde endüstriyel işletmelerde çok görülürler. Dünya üzerinde her yerde bulunurlar. Türlerinin çoğu tropiklerde yaşar, ancak Kuzey ve Güney Kutuplarında da yaşayabilirler. -32 dereceye kadar dayanabilirler.
.png)
Ev faresi ( Mus musculus )
Dünyada insanların en fazla karşılaştığı, insan ırkından sonra en fazla nüfusa sahip memeli türüdür. Ev faresi ebat olarak 3 - 5cm arasındadır. Kuyruk uzunlukları ise vücutlarının 2 katı kadardır.
Ev faresi insanların tüketmiş olduğu yiyecekler ile beslenirler. Ev faresi evimizdeki yiyeceklerin yanı sıra giyecek eşyalarımıza da ciddi zarar verirler. Deri eşyalarımıza, elbiselerimize daha doğrusu kemirilmeye uygun tüm eşyalarımıza telafisi olmayan zararlar verebilmektedirler. Evlerimizin içerisinde gerek beslendikleri anda gerekse gezindikleri tüm alanlara salya ve dışkısını bırakarak adeta hastalıklara davetiye çıkarırlar. .
Yavru bir ev faresi doğumundan iki veya üç ay gibi bir sürede cinsel olgunluğa erişir. Dişi bir ev faresi üç hafta süren gebelik döneminden sonra on ile on iki arasında yavru dünyaya getirir. Sıcak iklimlere sahip ülkeler ya da ısıtılan ortamlarda yani evlerimizde yılın on iki ayı üreyebilirler.
Ev faresi ile mücadele
Bireysel yöntemlerle ev faresi ilaçlama ve mücadele etmek yeterli değildir. Farenin imha edilmesinden daha önemli olan şey gezindiği ve beslendiği, yani dışkı ve salya bıraktığı alanların ilaçlama yöntemi ile dezenfekte edilmesidir. Bu yüzden mutlak suretle profesyonel yardım alınması gerekmektedir. Ankara İlaçlama firması olarak alanında uzman sertifikalı personellerimiz ile hizmet vermekteyiz.
Lağım Faresi İlaçlama
.png)
.png)
Lağım Faresi ( Rattus )
Keme halk arasında ise Sıçan veya Lağım faresi diye bilinen ve oldukça tehlikeli bir fare türüdür ve koloniler halinde yaşarlar.
Adlarından da anlaşılacağı gibi lağımlarda yaşarlar ancak bulabilecekleri besinlerin fazlalığı nedeni ile pis su giderlerinden insanların yaşadıkları ortamlara evlerin içlerine kadar girerler ve bodrumlara yuvalanırlar. Lağım fareleri insanlar ve diğer hayvanların yumuşak olan dokularını kemirdikleri ve tehdit algıladıkları anda saldırdıkları için oldukça tehlikelidirler. Ebatları otuz santime kadar çıkmaktadır. Yıl içerisinde dört ile altı defa yavrularlar ve her yavrulamada altı ile sekiz arası yavru lağım faresi dünyaya getirirler.
Lağım fareleri sivri bir ağız a ve kesik dudaklara sahiptirler. Çiğneme dişleri ile birlikte toplam 16 adet dişi vardır. Lağım Faresinin kesme dişlerinin kökü olmadığı için yaşadıkları sürece büyümeye devam eder. Fazla uzayıp kendilerine zarar vermemesi için sürekli kemirerek bir nevi dişlerini törpülerler.
Lağım faresinin midesi iki farklı parçaya sahiptir. Bu sayede asla istifra etmezler.
Lağım faresinin göz yapısı başlarının yan tarafında yuvalanmıştır. Bu sayede oldukça geniş bir alanı aynı anda görme kabiliyetine sahiptir.
Koku alma ve duyma yetenekleri çok iyidir. Kulakları içerisinde bulunan ve denge organları diye de bilinen çok gelişmiş bir yapıya sahiptirler. Bizlere aşılması imkânsız gibi görünen her türlü engeli rahatlıkla geçerler. Tat alma yetenekleri oldukça gelişmiştir, tat almaya yarayan sensörler sadece ağzında değil bıyıklarında da mevcuttur
Lağım faresi İlaçlama
Bireysel yöntemlerle mücadele etmek yeterli değildir. Farenin imha edilmesinden daha önemli olan şey gezindiği ve beslendiği, yani dışkı ve salya bıraktığı alanların ilaçlama yöntemi ile dezenfekte edilmesidir. Bu yüzden mutlak suretle profesyonel yardım alınması gerekmektedir. Ankara İlaçlama firması olarak alanında uzman sertifikalı personellerimiz ile hizmet vermekteyiz.
Çatı Faresi İlaçlama
.png)
.png)
Çatı Faresi
Boy ve yapı olarak lağım faresi ile benzerlik gösterirler.
Erginleşmiş bir çatı faresi, kuyruk boyu hariç 14-21 cm boyunda ve 60 ile300 gr ağırlığına ulaşabilmektedirler. Sivri burunları kolayca ayırt edilebilirler. Çok gelişmiş bir tırnak yapısına sahip olmaları nedeni ile tırmanma konusunda oldukça yeteneklidirler. Çatı Faresi binaların içlerinde, çatıların yanı sıra, çöp ve odun yığınları içinde ve bodrumlarda da yaşarlar. Dışkıları tıpkı lağım faresi dışkısı gibi sivrilen bir görünüme sahiptir. Çatı faresi dört ay gibi bir süre içerisinde erginleşirler. Yılda altı kez üreyebilirler her defasında 6 yavru dünyaya getirebilirler. Çatı Faresi kendi ebatlarından çok daha küçük aralıklardan rahatlıkla geçerler..
"Fareler Leptospirosis, Selmonella, Brucellosis, Veba, Verem, Bağırsak iltihapları,Tifüs, Kuduz, Lym ve Şap gibi bir çok hastalığı yayarak büyük tehlike teşkil ederler."
böcek ilaçlama ankara
böcek ilaçlama ankara